Labels

Friday, February 18, 2011

Kerabu Selom


Hah!...tiba-tiba terpancol lak idea nak wat kerabu lepas little trecking ari tu
Singgah Pasar Basah Taman Ehsan...beli daun selom.
Senang je nak buat, yg bestnye, satu mangkuk besar penuh, habis sekali hadap during lunch
Nurin yg tak pernah makan kerabu...puji-puji sedap, dia tak lah puji uminya tp understood la tu
'Tak dan smpi dinner ye bang'....senyum mulut penuh laki aku..hihihih, inilah yg dinamakan kepuasan
Ilang segala sengal trekking, penat buat rempah, mesin cili dll masakan n persediaan...sejuk ati ni

Resipi nyer

2 ikat daun selom (yg i beli ni satu ikat besar)
1/2 biji kelapa parut, i amik puteh je
3 biji cili merah (klu nak pedas tambah la lg)
1 ulas bawang merah (sedang)
1/2 inci belacan (bakar) i x suka banyak
Garam n gula secukup rasa

Cara:

Blender cili, bawang n belacan (belacan yg dah goreng/bakar)
Gaulkan dengan kelapa (i guna senduk, tak sentuh dgn tangan langsung sbb kelapa ni sensitif)
Kalau nak tahan lama, goreng agak garing tp jangan smpi hangus pulak or separuh org dia kukus kelapa utk tahan lama...i x suka byk korje, suka simple n senang
*dan digoreng tampa minyak
Goreng sampai kelapa, cili, bawang masak - agak kering tp jgn kering sangat lah
Masukkan garam, gula-rasa, then masukkan daun selom gaul rata
Terasa garam n gula, pedas rasa bila dah telan...sbb nak makan ngan anak2 yg takut pedas
Lagi pun tak elok utk perut dorang yang masih nipis
Rasalah....sedap? success!
Sape2 suka bnyak ulaman, silalah campur toge ke, pegaga ke...suka la
Banyak daun, kelapa n rempah kena lebih lah
Selamat masak n makan

No comments: