Resepi dari Chef Hj Saleh lagi utk ex-SEMERA
menu to day ayam goreng .for nasi ayam ..ala hailam
ayam 1.8 kg .di belah 4 nasi ayam ........... hailam 12pax
beras wangi 1kg diredam 30minit
bawang puteh 100gm
bawang merah 100gm
halia 200gm
daun pandan 4 helai
planta 300gm
cara2 buat .......
tumiskan bahan di atas di goreng sampai naik bau dan wangi
dan tuang keatas beras sukatan mcm biasa seperti masak nasi .......... guna kan rice cooker ......garam .....dan perasa ayam ...sedikit minyak bijan ........
..............................
kicap ...hailam . 10pax
air rebus ayam 500gm
kicap pekat 2 sudu
kicap cair cukup rasa
minyak bijan sudu kecil
bahan2 ........cara membuat
ayam di rebus ...20minit air rebusan di simpan for nasi ayam
tos kan . lap dgn kain sampai kering
@ kipaskan sampai kering
sedikit kicap........ sos tiram sedikit .2biji limau nipis .perah .air limau di sapu keatas ayam
biarkan 10minit dan digoreng ............. sampai sampai masak ...
..............................
..............................
cili nasi ayam hailam
cili merah 10biji
bawang puteh 2biji
bawang merak 1biji
air asam jawa 1mangkuk
gula cukup rasa
garam cukup rasa
semua bahan 2 di atas di kisar sampai halus
..............................
ssalad .................. dan timun .............. ok selamat mencuba .........
sahabat2 ku ...... kak dan abg .cikgu 2
No comments:
Post a Comment