Labels

Tuesday, January 20, 2015

Tabligh


Dulu-dulu zaman kejahilan, amat negatif dengan kumpulan jemaah tabligh yang datang kerumah mengetuk pintu memberi penerangan kewajiban solat berjemaah
Setiap rumah akan menghalau mereka termasuk kami. Bukan setakat menghalau tapi dengan kata-kata yang cukup memedihkan hati berupa penghinaan dari kami2 yang jahil.

Tabligh adalah salah satu sifat Rasulullah Salallahu'alaihi wasallam. 4 sifat Sayiddina Muhammad adalah:

 1. Siddiq (benar) tak pernah menipu
 2. Amanah - jujur
 3. Tabligh (Menyampaikan)
 4. Fathonah (Bijaksana)

Kesemua sifat2 ini lah yang membuatkan Baginda berjaya mengislamkan ummah. Menukar kegelapan dan kejahilan kepada cahaya dan tamadun manusia. Dari kelahirannya sehingga kini nama Sayyidina wa maulana Muhammad Salallahu'alaihim wassalam berbekas dalam hati setiap insan walau dia menolak walau dia tidak tahu siapa beliau. Kerana sifat itu beliau di sanjung di tangisi setiap kali namanya di sebut. Amat dalam kesan dalam hati pada setiap ummatnya walaupun munafiq.

Kini Israel melabelkan mereka di dalam gambar ini sebagai 'the most dangerous group". Kenapa tidak ...mereka ini sangat zuhud bekerja untuk Allah. Setiap langkah mereka dakwah, tujuan mereka hanya untuk menolong ummah jauh dari neraka. Setiap langkah mereka dengan kudrat dan belanja sendiri. Tiada NGO yang membiayai mereka apatah lagi mana2 kerajaan. Semoga Allah sentiasa memelihara kumpulan2 ini. Mereka penyambung Rasulullah dan para sahabat para tabiin para tabiin tabiin penyampai risalah. Kekuatan mereka hanyalah kerana keyakinan tauhid yang kental tak goyah dengan apa saja yang menghalang perjalanan mereka. Tentulah Israel takut kerana mereka ini membawa kebenaran tanpa senjata hanya tulang empat kerat dan jitunya iman didada. Setiap urat dan daging bertasbih kerana Allah. Masya Allah.

Dari salah seorang jemaah tabligh:

"Tabligh adalah kerja...makna lain propagate or sampaikan..ia adalah kerja semua nabi, more or less 124000 ambia from Adam AS to our beloved Muhammad Salallahu'alaihi wasallam bring missed guided peope back to Allah. To know the oneness of Allah.
There is no Nabi to come after sealed the perfection of prophethood..so the work fall on shoulder every each muslim man and woman even the elderly and children.
Today our life routine according to new world order until people forget the real purpose of life. We all busy with worldly affair hatta we do only very necessary things for akhirah. Example solah..we should imitated real life of sahaba in opposite way, engaged and busy with akhirah and only very necessary things they do for worldly affair such as eating and sleep.
Do you ever know the size of the house of Sayyidatina A'ishah r.ha? How about after Rasulullah Sallallahu'alaihi wasallam wafat and after other companion grave in. Most of our muslimah read magazine about life of celebrities and take advice from that magazine about family issues. But never read about sahabiah life which should be the example."  ... to be continue















Friday, January 16, 2015

My feelings

Setelah enam bulan tidak menulis
Merasa tiada yang sesuai untuk di kongsi
Pelbagai peristiwa berlaku dalam masa enam bulan
Semuanya yang baik2 Alhamdulillah
Tanggapan pandangan persepsi cara melihat cara memandang cara menerima cara memberi
Semuanya berbeza...sungguh benar apabila ada yang menggelarnya Big C-big change
Alhamdulillah...perbezaan dulu dan sekarang itu sangat baik...senyuman dari itu sangat melapangkan
Belajar bersyukur belajar berkongsi belajar menghargai belajar memberi lebih banyak lebih baik lebih kerap
"Dont think what people did better but think of what are you doing! Do it better each time"


Harum bunga kemboja dihujung sana sangat mendamaikan sangat di rindui sangat menyegarkan ... memanggilku. Baunya Masya Allah...ku temu damai ku temu cinta ku temu tenang ku temuMU
Ilham itu datangnya dari si 'Wahhab' yang Maha Pengurnia...pujiNYA tiap masa tiap saat usah lalai
Kelak kau akan bungkam tunduk menangis air mata darah hingga melaut kerana mensia-siakan tiap detik peluang dalam sihat dalam senang...perutku terasa kembung mengeras rasa memberat...syafikallah ya Allah

Subhanallah ya Allah...semua orang sukakan hari Jumaat. Semua orang gembira di hari Jumaat. Istimewanya hari yang Tuhanku jadikan janjikan sebagai salah satu dari hari yang di raikan yang dirayakan...terjadi
Berakhirnya hari bekerja tiba masa untuk berehat untuk keluar dari rutin harian untuk mengejar ilmu
Untuk bersilaturrahim untuk memenuhi keperluan...keperluan apakah? dunia? perut? badan?
Ya Allah..kurniakan pahala yang sangat banyak menggunung kepada para guru kepada ustazah kesayangan
Allah....ya Allah...ya Allah...ya Allah...
Allah....ya Allah...ya Allah...ya Allah
Yang mengajarkan kami semua untuk merayuMU berkhalwat denganMU dalam hati dalam zahir yaaa...Allah

Apabila jadual kembali merutin...kesibukan melanda...badan terasa sangat letih, maunya berehat berbaring
Tapi...ada tuntutan yang ter abai, ada kerja yang terbengkalai...terbiar...sibuk sibuk sibuk sibuk sibuk sibuk
Dah mula letih at 3pm sama macam masa kimo lepas kimo tanda badan tidak kuat? letih? kurang zat?
Iqbal...6.15 siap ke sekolah balik terus siap sek agama balik smpi lewat petang..penatnya letihnya kesiannya
Tak de rezekinya dengan sekolah integrasi habis 4pm bole rehat lama, bole main
Ya Allah...letihnya badan, berdebar jantung..1.30jam lagi baru balik...ya Allah berikan aku kekuatan

Doktor muslim kata positive...banyakkan doa, banyakkan zikir, tenangkan hati jangan fikir sakit ingat Allah sedang menguji kesabaran keimanan kekuatan hati kekentalan jiwa fokus...tak larat rehatlah sambil zikir
Dah kuat...lakukan kerja sikit...rehat...jangan di paksa. Malam ni rasa macam tak sampai ke Darul Murtadzha. Malam ni rasa macam nak berehat berbaring kat rumah...kalau esok masih juga letih...time to see doctor to see onco get thorough check up. I feel this. My stomach bounce back when I press...syifakallah

Spirit...semangat...mengalahkan letih boost up positive engine. I met wonderful pregnant lady have a chat with her about babies and children. Slow walk with wonderful lady from pantry to her office. Relax and exchange idea. Masya Allah...beautiful. I feel strong and energize all over all of sudden!  Kekuatan jemaah.
I've close my working email 37minuts left. I feel want to walk to 7e buy some chocolate for Nurin and Iqbal?
I'll do that...feeling happy and strong

Friday, July 18, 2014

Ramadhan Kareem 2014

Subhanallah...segala puji hanya bagi Allah yang telah menghidupkan aku
Memberi segala kesenangan dan peluang...Subhanallah
Alhamdulillah...masih bernafas hingga 20 syawal malam pertama 10 terakhir
Ya Allah betapa besar perbezaan Ramadhan tahun ini
Alhamdulillah...Ramadhan yang paling baik, semua dengan Rahmat dari Allah azzawajalla
Alhamdulillah...Alhamdulillah...Alhamdulillah

Tenang dan damainya hati kurnia dan rahmat dari Tuhanku



Masya Allah...indahnya hidup dekat dengan Pencipta ku...Ya Allah, Ya Allah, Ya Allah, Ya Allah, Ya Allah
Indahnya melihat dunia dari perspektif hati tenang hati pasrah hati sedia insya Allah
Tiada memburu shoping2 kompleks, tidak memburu kueh raya, tak terfikir raya
Hanya memburu redha Allah Rahmat Allah keampunan dari Allah dan Lailatul Qadar....
berikan aku kekuatan, kesabaran dan istiqomah ya Allah

Masha Allah...9 bulan berlalu...banyaknya perubahan, banyaknya rahmat, banyaknya ilmu
Allahuakbar...ya Allah...ya Allah...Ya Alla...Ya Allah...Ya Allah...Ya Allah...Ya Allah...Ya Allah...Ya Allah
Betapa rezeki dan kemudahan dari Tuhanku sentiasa ada setiap saat setiap detik
Ya Allah...kurniakan aku janjiMU pabila insan dekat dengan Pemberi Rahmatnya, DIA berlari mendampinginya
Allahummasolli ala Saidina Muhammad wa'ala ali Saidina Muhammad
"Berzikirlah...zikir itu menenangkan hati insan"   Subhanallah...tepatnya

Indahnya Qiam (ibadah)...indah lagi Ssiam (menahan diri)
Alhamdulillah diatas ilmu, peluang, ruang, kesihatan, rezeki dan segalanya ya Allah
Jadikan aku hambaMU yang sentiasa bersyukur susah dan senang
Basahkan lidahku hatiku fikiranku dengan kalimahMU doa selawat dan zikir padaMU
Biarkan aku sentiasa mengangis keranaMU ya Allah...Ya Allah...Ya Allah...Ya Allah...Ya Allah...Ya Allah
Kerana itu nikmat yang sangat manis kepuasan yang tiada tolok bandingnya Masya Allah

Ya Allah...ampunkan diri yang ampuh mudah lalai mudah ter usik biar ku cuba untuk Ssiam
Ya Allah...kuatkan hatiku kuatkan imanku kuatkan kudratku sihatkan aku aku mahu terus Ssiam dan Qiam
Besar manalah dugaanku dibanding dengan orang lain, dibanding muslim Gaza Syria Burma Afrika dan dimana saja yang sedang mempertahankan aqidah mereka agamaMU.
Walau dunia memandang mereka enteng tiada harga
Tuhanku lebih mengetahui...buka kan hati kamu untuk merasa keperitan mereka
Hati ini bercampur baur melihat kekejaman kematian kesakitan kebuluran
Tiada daya upaya hanya doa dikirim dan sedikit infak
Namun...ketentuanMU tiada siapa dapat menahan ...disitu ada RahmatMU
Berikan kami kekuatan dan bantuanMU untuk lulus cemerlang setiap ujian dariMU

Minggu Rahmat telah berlalu
Minggu Pengampunan baru lepas
Minggu pelepasan dari An Nar tiba
Tuhanku telah memberi Rahmat dan keampunan, jauhkan kami dari nerakaMu Ya Allah...
Keluarkan nama2 kami dari senarai neraka dan masukkan nama2 kami kedalam Jannatul FirdausiMU
Amiin...Amiin...Amiin ya Rabbal 'alamin

Alhamdulillah hirabbil 'alamin
Subhanalla wabihamdih...subhanallahil adzhim
Ya lathifu ya lathif....Ya lathifu ya lathif...Ya lathifu ya lathif....fu ya lathif
Tubnaaa...ilallah...waraja'kna...ilallah....wanadimna....alaaa....maafaalna

Tenanglah wahai hati, janji TuhanMu itu benar
Sabarlah wahai hati, TuhanMu sedang melihat kamu...
Ya Allah...pandanglah aku ya Allah...ya Allah...Ya Allah...Ya Allah...
Pandanglah aku...dengarlah suara rintihan hatiku ya Allah
Ampunkan kami hambamu yang berpuasa, hapuskan segala kesalahan kami
Hidupkan kami dalam ketaatan sentiasa bersyukur dan beribadah dengan ilmu
Matikanlah kami tak kala Allah redha pada kami dan kami redha
Matikan kami dalam wuduk sedang qiam dan ssiam
Amiin...amiin....amiin...ya rabbal 'alamin

Saat menulis ini
Gaza terus diserang dari udara dan darat oleh yahudi laknatullah
Sasaranya kanak2 dan wanita...4 orang kanak2 sedang bermain bola di bom
"Semua ibu2 gaza juga mesti dibunuh" jurucakap israel laknatullah
MH017 ditembak di udara Ukraine terhempas terbunuh kesemua 295 org
Ramai dari Malaysia...
innalillahi wainna ilaihirajiun...ya Allah...ya Allah...ya Allah
Tumpuan dunia kepada MH017 tentunya
Gaza berdarah sengaja ditutup media, berlaku tiap tahun

Mereka lupa Allah itu maha melihat maha berkuasa
Mereka lupa muslim tidak buta tidak tuli



Tuesday, February 18, 2014

first stage chemo

10hb Feb my third chemo
Not so bad the but after taking the pil I slept the whole day
Not sure the pil or the chemo that make me so sleepy and tired
2nd day also feelings very tired....end for one week

But still the second week the tiredness is synonyms to cancer
Alhamdulillah i can cook and do small house work for family
I really want to serve them as much as I can in the name of Allah
May Allah forgive all my sins
May Allah give me strength
May Allah give me HIS blessing and Rahmah

The first stage chemo done
3rd March the second stage begin which is not mild
May Allah give me strength
May Allah make it easy before during and after
The news from them was bad but its diff from one to other patients

My first chemo...the 2nd week i got lot of mouth ulcers
2nd chemo... three
Today is the 9th day...need to drink lots of water, lots of fruits lots of vege
The very less of carbo but without carbo i feel very week
Hopefully no ulcer
My left knee was terribly in pain, very painful to fold, to straighten the leg and to get up
At nite feels painful and disturbs my sleep
Its happens for the first time chemo to my ankle
I walk in the morning for three days and slowly fold and straighten it but what make it cure is solat
Alhamdulillah....

I did not take supplements not discipline as first chemo but have to start back
Supplements is very important for energy but at the same time i was worried if it effect the chemo process
Diet for cancer is very difficult....lots lots and lots of foods and drink can't take
The safes to consume is plain water, fruits and vege....home cook, fish especially
To avoid outside food as much as possible with all the seasoning, fats, sugar additive stuff
All that is very dangerous not good not good
Ms Yati....survive until now 14th years cos she look very carefully to her diet plus supplements
She still feels tired, easily feels tired
Means....it is one of the symptoms that cant be let go
Its a reminder that you are still with cancer only te cells is sleeping

Ya Allah the Almighty ... You know what is in my heart and mind
I pray I hope the best from You for my religion for my life and here after
Please Allah give me the chance to be Your chosen guest
Please Allah let me do the tawaf sai and all of it in afiat good health
Please Allah give me the chance to visit Raudhah Muhammad SAW
Please Allah ... Im very scared to die with sins
Please Allah forgive me ... I repent for all my sins
Allow me to die in husnul khatimah...please Allah....please






Saturday, December 14, 2013

CANCER

Sape yang tak merasa ngeri dengan penyakit tu
Nampak je simbol pink ni (MAKNA) dok jauh, ape2 yang berkenaan dengannya Nauzubillah minta dijauhkan
Tapi siapa yang dapat melawan takdir Allah
Allah yang pilih, dah di tentukan sejak azali cuma manusia yang tak tahu masa depannya
Semua orang boleh rancang, plan itu ini, dah nampak dengan usahanya akan jadi begini begitu
Tapi kita hanya mampu merancang, yang betul2 terjadi telah Allah siapkan

Punca Cancer tiada siapa yang tahu secara tepat
Orang boleh kata lifestyle, orang boleh kata makan ini makan itu boleh cegah cancer
Tapi dalam kita berhati-hati makan minum, exercise, jaga ibadah dan adab dengan manusia
Bila Allah kata 'kun!'=jadi, maka jadilah ... siapa yang dapat mengelak?
Tak de seorang pun manusia yang bermimpi untuk dapat Cancer
Walau tiada history keluarga, bole jadi dialah perintisnya
Siapa yang nak penyakit ni? Tak de sape

I am now a cancer patient, had removed kedua perhiasan wanitaku
Hilang tinggal parut berkedut herot yang menakutkan pada pandangan pertama
Tapi itulah hakikat...Alhamdulillah... yang dipinjamkan telah diambil kembali
Alhamdulillah ia telah lama berkhidmat, sebelum hilang seri cantiknya, ia pulang

Bila menyorot tarikh 7hb Oktober 2013 hari perkataan itu ditujukan kepadaku oleh Dr
Terasa berpinar tapi aku akur 'Tak pe dah Allah kata gitu, saya terima'
Aku seorang dah ramai lagi patient2 lain yang keseorangan menerima berita mati itu
Dr dengan lembut ambik tangan..kata 'puan...bukan semua penghidap cancer mati kerana cancer,
orang yang tak sakit kena langgar terus mati'
Betul...mesti terkejut muka masa tu, terus Dr kesian
Alhamdulillah...dalam masa dua hari aku dapat berkomunikasi dengan dua orang yang telah 5th bebas
Survive...aku ditemukan pula dengan seorang yang dah 13yrs survive masih berpantang makan
Alhamdulillah...kalau nak kata sihir, ada anak dara yang remove rahim tiba2 disahkan cancer tahap 3
Semua Allah nak tunjuk, terimalah dengan redha ujian hidup yang sementara

Alhamdulillah seluruh keluarga kawan kawan jiran tetangga kawan2 office semua support
Big bos mat saleh pun tundukan kepala datag rumah mak yg bersiling rendah...hehe
Semua beri galakan...bukankah itu nikmat yang amat besar
Baru kita tahu semua orang dikeliling kita sayangkan kita
Subhanallah...masing2 datang peluk beri sokongan beri bantuan rezeki datang sangat besar
Alhamdulillah...nikmat Allah manakah yang engkau hendak dustakan...

Dua kali operation first small second big 5 1/2 hours, fuh!
Alhamdulillah lancar selamat dan pulang setelah dua hari, lepas opr pun Alhamdulillah
Now in recovery process wound before start kimo, schedule 9/12 but postpone
Itu lah...manusia cuma bole plan bole schedule but everything Allah decide
10hb Oct dah start mc smpilah sekarang dan akan bersambung terus sampai kimo radio habis
Lepas tu pun nak recover dari radio tu dengan kulit melecur, badan lemak kena bakar
Congak2 sendiri bukan ketentuan dalam 6-9 bulan juga lah baru bole kerja
Harap2 masih diterima bekerja...klu tak terpaksalah ambik pencen ilat dari perkeso