Labels

Tuesday, February 18, 2014

first stage chemo

10hb Feb my third chemo
Not so bad the but after taking the pil I slept the whole day
Not sure the pil or the chemo that make me so sleepy and tired
2nd day also feelings very tired....end for one week

But still the second week the tiredness is synonyms to cancer
Alhamdulillah i can cook and do small house work for family
I really want to serve them as much as I can in the name of Allah
May Allah forgive all my sins
May Allah give me strength
May Allah give me HIS blessing and Rahmah

The first stage chemo done
3rd March the second stage begin which is not mild
May Allah give me strength
May Allah make it easy before during and after
The news from them was bad but its diff from one to other patients

My first chemo...the 2nd week i got lot of mouth ulcers
2nd chemo... three
Today is the 9th day...need to drink lots of water, lots of fruits lots of vege
The very less of carbo but without carbo i feel very week
Hopefully no ulcer
My left knee was terribly in pain, very painful to fold, to straighten the leg and to get up
At nite feels painful and disturbs my sleep
Its happens for the first time chemo to my ankle
I walk in the morning for three days and slowly fold and straighten it but what make it cure is solat
Alhamdulillah....

I did not take supplements not discipline as first chemo but have to start back
Supplements is very important for energy but at the same time i was worried if it effect the chemo process
Diet for cancer is very difficult....lots lots and lots of foods and drink can't take
The safes to consume is plain water, fruits and vege....home cook, fish especially
To avoid outside food as much as possible with all the seasoning, fats, sugar additive stuff
All that is very dangerous not good not good
Ms Yati....survive until now 14th years cos she look very carefully to her diet plus supplements
She still feels tired, easily feels tired
Means....it is one of the symptoms that cant be let go
Its a reminder that you are still with cancer only te cells is sleeping

Ya Allah the Almighty ... You know what is in my heart and mind
I pray I hope the best from You for my religion for my life and here after
Please Allah give me the chance to be Your chosen guest
Please Allah let me do the tawaf sai and all of it in afiat good health
Please Allah give me the chance to visit Raudhah Muhammad SAW
Please Allah ... Im very scared to die with sins
Please Allah forgive me ... I repent for all my sins
Allow me to die in husnul khatimah...please Allah....please






Saturday, December 14, 2013

CANCER

Sape yang tak merasa ngeri dengan penyakit tu
Nampak je simbol pink ni (MAKNA) dok jauh, ape2 yang berkenaan dengannya Nauzubillah minta dijauhkan
Tapi siapa yang dapat melawan takdir Allah
Allah yang pilih, dah di tentukan sejak azali cuma manusia yang tak tahu masa depannya
Semua orang boleh rancang, plan itu ini, dah nampak dengan usahanya akan jadi begini begitu
Tapi kita hanya mampu merancang, yang betul2 terjadi telah Allah siapkan

Punca Cancer tiada siapa yang tahu secara tepat
Orang boleh kata lifestyle, orang boleh kata makan ini makan itu boleh cegah cancer
Tapi dalam kita berhati-hati makan minum, exercise, jaga ibadah dan adab dengan manusia
Bila Allah kata 'kun!'=jadi, maka jadilah ... siapa yang dapat mengelak?
Tak de seorang pun manusia yang bermimpi untuk dapat Cancer
Walau tiada history keluarga, bole jadi dialah perintisnya
Siapa yang nak penyakit ni? Tak de sape

I am now a cancer patient, had removed kedua perhiasan wanitaku
Hilang tinggal parut berkedut herot yang menakutkan pada pandangan pertama
Tapi itulah hakikat...Alhamdulillah... yang dipinjamkan telah diambil kembali
Alhamdulillah ia telah lama berkhidmat, sebelum hilang seri cantiknya, ia pulang

Bila menyorot tarikh 7hb Oktober 2013 hari perkataan itu ditujukan kepadaku oleh Dr
Terasa berpinar tapi aku akur 'Tak pe dah Allah kata gitu, saya terima'
Aku seorang dah ramai lagi patient2 lain yang keseorangan menerima berita mati itu
Dr dengan lembut ambik tangan..kata 'puan...bukan semua penghidap cancer mati kerana cancer,
orang yang tak sakit kena langgar terus mati'
Betul...mesti terkejut muka masa tu, terus Dr kesian
Alhamdulillah...dalam masa dua hari aku dapat berkomunikasi dengan dua orang yang telah 5th bebas
Survive...aku ditemukan pula dengan seorang yang dah 13yrs survive masih berpantang makan
Alhamdulillah...kalau nak kata sihir, ada anak dara yang remove rahim tiba2 disahkan cancer tahap 3
Semua Allah nak tunjuk, terimalah dengan redha ujian hidup yang sementara

Alhamdulillah seluruh keluarga kawan kawan jiran tetangga kawan2 office semua support
Big bos mat saleh pun tundukan kepala datag rumah mak yg bersiling rendah...hehe
Semua beri galakan...bukankah itu nikmat yang amat besar
Baru kita tahu semua orang dikeliling kita sayangkan kita
Subhanallah...masing2 datang peluk beri sokongan beri bantuan rezeki datang sangat besar
Alhamdulillah...nikmat Allah manakah yang engkau hendak dustakan...

Dua kali operation first small second big 5 1/2 hours, fuh!
Alhamdulillah lancar selamat dan pulang setelah dua hari, lepas opr pun Alhamdulillah
Now in recovery process wound before start kimo, schedule 9/12 but postpone
Itu lah...manusia cuma bole plan bole schedule but everything Allah decide
10hb Oct dah start mc smpilah sekarang dan akan bersambung terus sampai kimo radio habis
Lepas tu pun nak recover dari radio tu dengan kulit melecur, badan lemak kena bakar
Congak2 sendiri bukan ketentuan dalam 6-9 bulan juga lah baru bole kerja
Harap2 masih diterima bekerja...klu tak terpaksalah ambik pencen ilat dari perkeso


Wednesday, August 14, 2013

Syawal 2013/1434

Alhamdulillah syukur ya Allah
Syawal tahun ini lebih baik penghayatannya dari tahun lepas
Tahun lepas lebih baik dari tahun sebelumnya
Alhamdulillah...

Tahun2 yang lalu bila sebut raya mesti ingat persiapan
Apa dia?

1. Baju raya
2. Kueh raya
3. Duit raya
4. Hias rumah

Tahun ni semua senarai di atas sangat sederhana kecuali no.3, sama malah meningkat sebab rasa memang elok bagi duit raya pada anak2, orang2 tua.. mereka happy kita pun happy. Keriangan syawal sangat penting, bila hati gembira, kita jadi ceria dan menjalani hari2 dengan bersemangat.

Tahun ni, Alhamdulillah dah tahu apa itu Aidilfitri yang sebenarnya. Alhamdulillah Ramadhan tahun ni semaxima yang boleh sebab dah faham makna ibadah di bulan Ramadhan dengan sesungguhnya. Syukur atas hidayah, ilmu, ilham dan bertindak semua atas izin dan rahmatMU ya Rabb.

Pergimu Ramadhan masih ku kesali, alangkah baiknya kalau setiap hari Ramadhan maka akan terisi setiap detik masa dengan taqwa. Subhanallah!...betapa kejahilan dan beribadat mengikut-ikut tidak membuahkan bekas mendalam di hati dan akhlak. Tiada lagi perlumbaan khatam bila Ramadhan pergi, tiada lagi berbondong-bondong ke masjid, tiada lagi makan sama2 2x sehari, terlepas juga amarah tidak sekuat iman tak kala Ramadhan. Tibanya Syawal hilang upaya menahan nafsu makan dan minum, semuanya lazat semuanya dirasa siang malam makan-makan, minum minum. Cuma sebentar di atas sejadah tidak selama waktu Ramadhan.

Alarm bertukar masa dari 4am ke 6am. In sha Allah habis haid akan ku tukar semula alarm tu. Keseronokan, ketenangan dan kepuasan qiam masih terasa. Ya Allah...izinkan aku, kejutkan aku, bangunkan aku, sihatkan aku untuk bermunajat padaMU di waktu aura unguMU melingkari duniaku. Ya Allah...kejutkan ibuku, bapaku, suamiku, anak2ku, adik beradikku, seluruh keluargaku, jiran tetanggaku, sahabat handaiku, guru-guruku dan semua muslimin muslimat di seluruh dunia untuk bangun merintih padaMU...bangunkan kami wahai Zat yang tidak pernah tidur dan berikan kami kekuatan iman untuk mengerjakan sunat muakkadah yang sangat menguntungkan diri kami dunia dan akhirat.










 


Friday, August 2, 2013

Note To Myself

Subhanallah, thank you thank you thank you Allah for this ilmu.
 


This Ramadhan…I must Remember Allah is:
When I get down into Sajda and the kids giddy up on me, I must remember, Allah is Al-Haleem (The Forbearing) Maybe it’s more about building perseverance than just performing prostrations

When my energy levels run dry and the kids push all the buttons, I must remember, Allah is Ar Rahman (The Merciful). Maybe it’s more about showing compassion than preaching independence.

When I’m about to break the long fast, and little summons of ‘wash me!’ rise from the bathroom, I must remember that Allah is Al Kareem (The Most Generous). Maybe, (undeservingly), He is giving away a huge piece of Jannat in exchange for a tiny morsel of food
When I can finally sit peacefully on my prayer mat at night to connect with Him but they won’t fall asleep, I must remember, Allah is Al-Qadir (The Omnipotent) . Maybe He only wants to see my one hand raised in prayer while the other rocks His little creature to sleep.

When at the parking lot, after a hectic food shop, they won’t sit and buckle up, I must remember, Allah is Al-Baseet (The Expander). Maybe He’s advancing me to the next level of fasting, which is much more than refraining from just food and drink.
When I want to shut down, do nothing because I’m exhausted, hungry and thirsty but all they want to do is play, I must remember, Allah is Al-Mu’id (The Restorer). Maybe He wants to restore my energy, through laughter, love and making others happy.

When feeling thirsty, my kids insist on going to the park on a hot sunny day, I must remember, Allah is Al-Gafur (The Forgiving). Maybe He will forgive more sins for cheering climbs and pushing swing seats.

When all the mess and untidiness makes me want to explode, I must remember, Allah is As-Sabur (The Patient one). Maybe, I need to count the times I have messed up, to realise how lucky I am that HE is always willing to forgive.

When all my efforts and hard work go unnoticed with loved ones, I must remember, Allah is Al-Wahhab (The Bestower). Maybe its about feeling ashamed of my ungratefulness for His continuous and countless blessings.

When I feel compelled to use my power and dominion as an advantage over HIS Amanah, I must must remember, Allah is Al-Haseeb (The Reckoner) and not just maybe but CERTAINLY, there is no escape from HIS displeasure and reckoning.

I’m sure there’s more and inshA I’ll be adding it as I reflect more. So stay tuned. Subscribe by email here
May we all have the opportunity to embrace an uplfitingly spiritual Ramadhan, inshaAllah

This Ramadhan…I must Remember Allah is:


Wednesday, July 24, 2013

Nasi Arab lah

Assalamualaikum,

Pertama kali cuba masak tahun lepas tapi tak lah macam kat kedai nasi arab, nak cuba lagi ni, harap2 ada nampak cam gambar...:) Ustazah Wan Habsah ada jual resepi nasi Mandhy, tak yah susah...satu peket RM10 fb beliau  Chef Ustazah Wan Habsah banyak perkongsian ilmu memasak n kelas-kelasnya. Salute Ustazah, thumb up! Tapi resepi kat bawah bukan resepi ustazah. So ada dua option, satu beli je rempah dari ustazah nampak sangat senang, RM10 ok ape, nak project jamu tetamu raya nanti memang sangat2 practical OR below menu. Ustazah dah fofular sangat dah....masuk tv, kelasnya mmg sentiasa ditunggu-tunggu. Bukan nasi arab aje western pun ada, again salute ustazah :)



Resepi Nasi Arab (Lengkap)

Bahan-Bahan untuk Ayam dan Nasi

1 kg beras basmati (basuh dan toskan)
1.5 liter air (untuk air rebusan ayam)
2 ekor ayam (potong kepada 2 atau 4 sahaja)
1 tin kecil kacang peas
1 cawan kismis
3 biji cili merah
3 biji cili hijau
3 sudu besar minyak
5 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih (bancuh dengan sedikit air)
Pewarna merah
Bawang goreng
Garam dan gula secukup rasa
2 biji labu bawang besar saiz kecil (potong bulat)
1 biji tomato saiz kecil yang masak (potong dadu)
1 biji lada hijau (potong besar, tambahkan lagi kalau nak pedas)

Bahan-Bahan Tumis

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih (dimayang)
3 cm halia
2 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 pokok daun sadri (daun sup) hiris
1 pokok daun ketumbar

Bahan-Bahan untuk Sos Salatoh

Buah tomato masak
Cili hijau (ikut kepedasan masing-masing)
Bawah putih

Bahan-Bahan untuk Sos Zubidu

Yogurt
Timun
Lobak merah
Timun
Bawang besar
Tomato
Limau nipis

Cara-Cara untuk Menyediakan Air Rebusan Ayam

1) Air disukat dalam periuk dan direbus terlebih dahulu. Sukatan air bergantung kepada jenis beras yang digunakan.

2) Masukkan ayam dengan segera sementara mendidih. Ayam yang banyak direbus boleh dijadikan air rebusan yang lain.
 
3) Masukkan labu bawang besar dan buah tomato ke dalam periuk ayam.

4) Masukkan bahan-bahan tumisan ke dalam periuk ayam juga.

5) Kacau sedikit rempah yang telah dicampurkan dalam air rebusan. Tutup periuk dengan tudung. Rebuskan ayam tersebut dalam ½ jam dengan api yg sederhana kuat.

6) Selepas ½ jam, keluarkan ayam tesebut dari periuk dan susun ayam dalam bekas. Ketepikan dahulu.

Cara-Cara untuk Menyediakan Nasi

1) Masukkan bahan-bahan yang ditumis ke dalam kuali atau periuk yang lain.

2) Kemudian barulah diisikan minyak masak dalam kuali dan goreng bahan-bahan tumis sehingga naik bau dan garing.

3) Masukkan bahan-bahan yang ditumis dalam periuk air rebusan ayam yang disediakan terlebih dahulu dan masukkan garam secukupnya.

4) Masukkan serbuk jintan yg telah dibancuh dengan sedikit air. Kacau dengan rata.

5) Masukkan cili merah, cili hijau, air, gula dan garam. Biarkan mendidih.

6) Cucikan beras sampai bersih (beras ini adalah warna kekuningan).

7) Masukkan beras dalam periuk air rebusan ayam tersebut dan masak seperti nasi biasa.

Taburkan daun yg dihiriskan, bawang goreng, kacang peas dan kismis semasa nasi telah masak.

9) Masukkan sedikit pewarna merah dan kacau dengan rata sekejap. Biarkan mendidih.

10) Tutupkan periuk dengan tudung dan perlahankan api. Nasi dimasak dengan api yang sederhana sahaja sampai hampir masak.

11) Kacau sekali lagi nasi semasa nasi hampir kering.

12) Bila nasi agak kering gemburkan nasi dan boleh dihidangkan dengan dalca sayur, sambal merah dan ayam tandoori.

Cara-Cara untuk Memasak Ayam

1) Ayam disusun dalam dulang untuk dibakar. Percikkan atas ayam dengan sedikit air sejuk, panaskan oven/ grill kepada suhu 200°C.

2) Lumurkan ayam dengan sedikit garam yang telah bercampur dengan pewarna merah. Lumurkan keseluruhanya dan juga bahagian bawah ayam.

3) Ayam yang sudah siap diletakkan dengan garam secukup rasa.

4) Masukkan ayam ke dalam oven/ grill dengan sekejap lagi kerana hendak membalikkan ayam tersebut supaya bahagian bawah juga dapat dipanaskan.


Cara-Cara untuk Menyediakan Sos Salatoh

1) Campurkan semua bahan untuk salatoh.

2) Tambahkan air dan garam secukupnya.

3) Semua bahan dikisar sekali dan akhirnya disediakan untuk campurkan dalam nasi dan ayam.


Cara-Cara untuk Menyediakan Sos Zubidu

1) Campurkan yogurt dengan timun yang dicincang halus.

2) Campurkan dengan potongan lobak merah.

3) Akhirnya, sos ini dihidangkan bersama dengan potongan timun, bawang besar, tomato dan limau nipis.


Cara masak bagi Nasi Arab adalah lebih kurang sama dengan nasi ayam, tetapi ayam akan direbus dengan bahan-bahan rempah, air rebusan dan kemudian digunakan untuk memasak nasi. Ayam tersebut pula akan dibakar. Keistimewaan Resepi Nasi Arab telah menarik perhatian pelbagai bangsa untuk mengisi perut di restoran-restoran atau cafe yang terkenal dengan makanan tersebut, samada Orang Melayu, Orang Cina dan Orang India, kadangkala termasuk juga Orang-orang Arab.