Labels

Thursday, August 18, 2011

Roti Telur & Karipap bulat


Ini dia rupanya
Bentuk menarik, gebu, rigi-rigi kat tepi tu Amir gatal tangan nak menolong

Ini isi dalamnya, padat


Ini karipap bulat

Bahan2

Kulit
Tepung gandum di uli dengan mentega yang dipanaskan hingga cair
Air panas + garam sikit
Bubuhkan mentega cair, air panas sikit-sikit sambil menguli
Hingga dapat doh kuning macam buat kulit karipap

Inti
Rebus kentang 3 biji yang telah dikupas kulitnya
I bubuh garam sikit masa rebus
Lenyek kentang masak setelah agak sejuk
I guna senduk nasi je, lenyek dlm mangkuk
Pecah telur dua biji, gaulkan
Hiriskan daun sup dan cili merah (buang biji) agak halus
I guna 3 tangkai n sebiji cili je (terpulang banyak mane)
Gaulkan semua bahan hingga rata

Cara
Bulat2kan doh macam nak buat karipap dan canai bulat
Agak2lah besar canai, ikut suka
Bubuhkan isi pada canaian dan tutup dengan canaian satu lagi
Tutup rapat tepi pastri dan klimkan macam karipap

Untuk roti telur buat canai/pastri besar 5 kali ganda karipap telur
Dua lapis - cara sama juga letakkan isi pada pastri, tutup dengan pastri satu lagi
Pastikan di klim rapat supaya isi tidak keluar bila menggoreng

Panaskan minyak dengan api sederhana
Setelah panas, goreng macam biasa untuk karipap telur
Roti telur perlu dibalik-balikkan lebih lama supaya telur/intinya betul2 masak
Tu yang terhasil dark brown
Pastikan juga pastrinya masak terutama tepinya yang tebal

Anak2 memang suka buat buka puasa
Minum petang pun memang sesuai dengan air teh suam
Nak bawak jalan jauh pun memang boleh tahan lama
I buat ni dalam pukul 3pm, tahan 24jam
Senang dan sedap dimakan




No comments: